Про Катар

Катáр – держава на Близькому Сході, розташована на Катарському півострові в північно-східній частині Аравійського півострова. Межує з Саудівською Аравією на півдні, з усіх інших боків омивається Перською затокою. На північному заході має морський кордон з островами Бахрейн, на південному сході – морський кордон з ОАЕ. Столиця – місто Доха.

Клімат

Тропічний морський. З травня до вересня середня температура становить від +40 до +46 °С, при цьому денна температура нерідко піднімається до +50 °С, а вологість повітря, особливо в прибережних районах, досягає 90 %. З грудня до початку березня середня температура близько +25 °С.

Державний устрій

Абсолютна монархія. Влада в країні належить еміру Таміму Бен Хамаду Аль Тані (з 25 червня 2013 р.). Прем’єр-міністр – Абдалла Бен Насер Аль Тані – одночасно поєднує посаду міністра внутрішніх справ.

Основним джерелом законодавства є шаріат.

Мова

Офіційною мовою є арабська, широко використовується англійська.

Державна релігія

Іслам сунітського спрямування. 70% населення – мусульмани.

Свята :

Ураза-байрам: 05 червня 2019 р. (дата змінюється залежно від місячного календаря).

Курбан-байрам: 11 серпня 2019 р. (дата змінюється залежно від місячного календаря).

Національний день Катару: 18 грудня.

Національний день спорту: другий вівторок лютого.

Соціальна сфера

Освіта, охорона здоров’я та комунальні послуги для катарських громадян на всіх рівнях безкоштовні. Значну увагу приділяють науці та культурі. Державний фонд “Катар Фаундейшн” та урядові структури виділяють щорічні асигнування на наукові дослідження. У Катарі діє кілька музеїв, найвідомішим з яких є Музей ісламського мистецтва. Система освіти. Функціонує Катарський університет. Мікрорайон Освітнє місто Дохи патронує філії 10 найбільших західних вишів. У 2010р. Катар отримав право проведення Чемпіонату світу з футболу 2022р.

На території емірату розташовані штаб командування СЕНТКОМ ЗС США та американська військово-повітряна база Аль-Удейд (4000 військовослужбовців армії США).

Интересные факты о Катаре: 

Катар является одной из самых безопасных стран с мире по данным Global Peace Index.
Катар является одним из богатейших государств в мире и лидером по показателю валового внутреннего продукта (ВВП) на душу населения.
Катар — третий в мире по запасам природного газа, шестой в мире экспортер газа и крупный поставщик нефти и нефтепродуктов.
Катар занимает 158 место из 197 стран по размеру территории, площадь государства всего 11 586 кв. м.
Протяженность береговой линии Катара составляет – 563 километра.
На территории Катара расположены уникальные музеи на Ближнем Востоке, некоторые из которых являются объектами всемирного наследия ЮНЕСКО.
Статистика опроса 46 500 круизных пассажиров, посетивших Катар в 2017 году, показывает, что: 92,7% респондентов порекомендуют посетить страну своим родственникам и друзьям; 91,5% выразили ощущение безопасности; 89,3% довольны экскурсиями и осмотром достопримечательностей; 78,2% высоко оценили качество обслуживания.
В 2022 году Катар примет Чемпионат мира по футболу: лучшие команды мира будут играть на 8 стадионах, расположенных недалеко друг от друга, так что болельщики смогут за один день легко посещать сразу три матча подряд.

Підпишіться на нашу розсилку!

Залиште email і отримуйте найсвіжіші новини

Loading