Про Грецію

 

Греція розташована на південному сході Європи, на півдні Балканського півострова, а також островах Середземного, Егейського та Іонічного морів. Площа складає 131 944 км. Межує з Болгарією, Македонією, Туреччиною та Албанією. Країна омивається Середземним, Іонічним, Егейським морями, а південне узбережжя Криту – Лівійським морем, довжина берегової лінії – понад 15000 кілометрів. Кількість островів – понад 3000. Острови об’єднані у кілька архіпелагів, їхня загальна площа – 24 800 км², або 20% території.
Грецький ландшафт – це поєднання скелястих, зазвичай безлісних гір, густонаселених долин, численних островів, проток і бухт. Мальовничі скелі, пляжі, екзотичні печери надають великі можливості для відпочинку на морі та екскурсійного туризму. Гірські масиви займають майже чверть на поверхні території країни. Найвища точка – легендарний Олімп. Насправді це не одна гора, а найвищий гірський масив у Греції (2917 м). Три найвищі вершини Олімпу називаються Мітікас (2918 м), Сколіо (2912 м) та Стефані (2905 м). Олімп є не лише історичним та міфологічним символом, а й пам’яткою природи. Національний заповідник Олімпу характеризується величезним біорізноманіттям. Тут зустрічаються 1700 видів рослин, що становить 25% всіх видів, що зустрічаються у Греції. На вузькому і гористому півострові було неможливо утворитися великі річкові системи, тому переважають гірські річки, короткі, бурхливі, з мальовничими порогами і водоспадами, що часто точаться до моря у вузьких каньйонах. Найдовша річка Греції – Альякмон (понад 300 км). Інші великі річки – Еврос, Нестос, Стрімон, Вардар, Ахелоос.

 

Клімат

Клімат Греції – типовий середземноморський з вологою та м’якою зимою й досить сухим та теплим літом. Клімат у приморських містах значно м’якший – зима тепліша, а літо прохолодніше. Подібні погодні умови дозволяють відпочивати в Греції будь-якої пори року. Квітень і травень – «найкрасивіші» місяці, в цю пору року Греція цвіте та зеленіє. Весна якнайкраще підходить для подорожей до історичних пам’яток країни. Найспекотніші місяці – липень та серпень. 

Сезон для купання починається з квітня місяця і триває до листопада. У цей період середня температура води сягає двадцяти одного градуса. Моря, що омивають Грецію влітку, нагріваються до двадцяти чотирьох градусів. Температура води не падає і залишається такою самою і у вересні, жовтні.

Влітку середня температура повітря дорівнює тридцяти чотирьох градусів, іноді вона піднімається і до сорока. Увечері температура повітря знижується до двадцяти трьох градусів. Середня температура повітря взимку не нижче +13 у денний час та не нижче +6 у вечірній час доби.

Острови

До складу Греції входить понад 2000 островів, від великих до крихітних. На їхню частку припадає близько 20% усієї грецької території.
Всі острови поділяються на кілька груп:
Іонічні острови розташовані в Іонічному морі, біля західних берегів Греції. Найбільший туристичний острів тут – Корфу. Туристів він приваблює пишною рослинністю та мальовничими селами зі спокійною атмосферою та чистим повітрям.
Північні Егейські острови розташовані на півночі Егейського моря, біля берегів Туреччини. Найбільший острів – Лесбос.
Північні Споради розташовані біля східних берегів Греції.
Кіклади знаходяться в центрі Егейського моря. Центр давньої розвиненої Кікладської культури. Тут розташовані в основному невеликі острови, такі як модний богемний курорт Міконос та батьківщина міцних та смачних вин Санторіні.
Додеканес — група островів, що розташовані на півдні Егейського моря, біля берегів Туреччини. Іноді їх називають Південними Спорадами. Це важливий центр туризму у Греції. Найбільший острів – Родос.
Крит – найбільший острів Греції. Центр давньої Критської цивілізації. Поруч із островом розташовано безліч невеликих острівців-супутників. З півдня острів омивається Лівійським морем.

 

Тваринний та рослинний світ 

Флора всієї Греції є найбагатшою у Європі. Наразі зареєстровано офіційно понад п’ять тисяч різних видів рослин, з яких майже вісімсот видів виростають виключно у цих місцях. На території Греції дуже часто можна побачити такі рослини, як маквіс, кипарис, фрігана і також соснові ліси. Якщо пощастить, то можна побачити і платани з віком кілька тисяч років. У рослинному світі країни особливе місце займає олива, яке є найціннішим деревом не лише самої Еллади, а й усього Середземномор’я.

На території Греції зараз мешкає майже сто двадцять ссавців, з яких майже шістдесят видів перебувають під загрозою зникнення. Гірські ліси уподобали такі тварини, як шакали, дикі кішки, лисиці, ведмеді, кам’яні куниці та борсуки. Вовки і рисі мешкають переважно у віддалених лісових масивах. З сімейства копитних можна виділити ланей, оленів, косуль, кабанів та диких кіз.

Також у лісах країни водяться кролики, білки, зайці, кроти, їжаки та представники сімейства гризунів, наприклад, дикобраз, хом’як, миша-полівка та кажани. Неподалік узбережжя мешкають білобрюхі тюлені та черепахи.

Трапляються і на території Греції унікальні та рідкісні птахи, яких налічується чотириста видів, з яких двісті сорок постійно мешкають у цих місцях. З хижаків можна виділити таких птахів, як шуліка, орел, чорний гриф і деякі види соколів.

Греція – це країна, яка має найбагатшу фауну в Європі, до складу якої входять майже сто десять видів риб, і тридцять сім із них – ендемічні, тобто мешкають в озерах та річках Греції.

 

Релігія

Православ’я – основна офіційна релігія країни. Її сповідують майже дев’яносто відсотків населення Греції. На чолі з Архієпископом Афінським автокефальна православна грецька церква не відокремлена від держави. Сама резиденція височить у столиці Греції – Афінах. Вселенському патріарху, резиденція якого розстилається у Константинополі, нині Стамбул, підпорядковуються церкви на Додеканесських островах, церкви монастирської республіки на Святій горі Афон та церкви на остові Крит.

У країні дозволяється сповідувати конфесії. Має поширення і католицизм на островах Егейського моря, а в північній частині країни, якщо бути точніше, у Фракії розташувалися національні мусульманські меншини, яких налічується приблизно сто тисяч осіб – з них п’ятдесят відсотків турецького населення, тридцять п’ять відсотків помаки та цигани-мусульмани – п’ятнадцять. відсотків.

 

Валюта

Греція є членом Єврозони із єдиною валютою – євро.
Євро дорівнює 100 центам. В обігу банкноти номіналом 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 20 і 50 центів.
Готівкову валюту можна обмінювати в банках або обмінних пунктах (стягується податок в 1-2% від суми, що обмінюється), а також у спеціальних секціях поштових відділень. Кількість банкоматів досить велика. Готелі Греції, супермаркети приймають кредитні картки основних міжнародних платіжних систем, часто з нарахуванням комісійних 3-5% за банківську операцію (готівку найлегше отримувати за карткою VISA, MASTERCARD).
Банки у будні відкриті з 8.30 до 14.00 (у п’ятницю до 13.30). Деякі банки на популярних курортах у розпал туристичного сезону та у другій половині дня, з 15.00 до 21.00. У вихідні та у дні національних свят усі банки закриті.

 

Основні курорти

Відпочинок у Греції асоціюється, насамперед, із островами, розкиданими у всіх чотирьох морях. У кожного острова неповторний характер, кожен може похвалитися багатою історією – як античною, так і православною.
Крит. Найбільший острів Греції, що омивається відразу трьома морями: Критським на півночі, Лівійським на півдні, Іонічним на заході. Візитна картка острова – чудові пляжі, високі гори, візантійські монастирі та, звичайно, знаменитий Лабіринт Мінотавра. Але Кріт – це не лише найдавніший осередок цивілізації в Європі, це ще й сучасний туристичний центр Середземномор’я. На острові є два міжнародні аеропорти, що значно зменшує час трансферу до місця відпочинку. Все узбережжя посипане курортними селищами та містечками з тавернами, магазинами, готелями, аквапарками. При цьому тихі та відокремлені місця на Криті – не дефіцит, достатньо вибрати готель в одній із сотень затишних бухт.
Родос. Один із найколоритніших островів Егейського моря. Він дбайливо зберігає пам’ятники античності та середньовіччя, наприклад, храм богині Афіни та справжню лицарську фортецю. Вузькі бруковані вулички переходять у галасливі туристичні променади, щоб потім змінитися апельсиновими та рожевими садами. Невипадково Родос називають фруктово-квітковою оранжереєю Греції. Курортні містечка однаково гарні як для пляжного, так і для активного спортивного відпочинку – в окрузі працюють школи віндсерфінгу, дайвінгу та скелелазіння.
Корфу. Смарагдовий острів, скарб Іонічного моря, один із найфешенебельніших курортів Греції. Розкішні готелі стоять, як правило, самотньо, мають власні пляжі та величезні зелені території. При цьому в місцевих поселеннях вдалося зберегти традиційний спосіб життя – тут вас напоять домашнім вином, навчать розбиратися у видах оливкових олій та здивують щирою гостинністю. Адже Корфу – острів кохання та романтики, де кипариси сусідять із виноградниками, мандаринові гаї з дубовими, а вишукана розкіш – із душевною простотою. Старе місто як об’єкт всесвітньої культурної спадщини знаходиться під охороною ЮНЕСКО.
Кос. Затишний зелений острів, що входить до Додеканеського архіпелагу. Егейське море дарує йому приємну прохолоду, тому на Косі немає виснажливої ​​спеки. Натомість є рекордна кількість стародавніх пам’яток – від платана Гіппократа, де він читав лекції ще 2000 років тому, до храму Асклепіону. Широкі піщані пляжі змінюються на бухти, які, здається, самою природою були призначені для занять водними видами спорту, особливо віндсерфінгом. Любителям активного відпочинку на Косі буде цікаво: унікальне розташування дозволяє за короткий термін відвідати всі сім Додекаканесських островів.

 

Пляжі

Берегова лінія Греції становить 15 000 км, половина з яких знаходиться на тисячах островів країни, решта берегової лінії простягається вздовж материкового узбережжя.
Грецькі пляжі дуже популярні та відомі своєю чистотою та прозорістю вод. Близько 400 пляжів було відзначено «Блакитним прапором» Євросоюзу, що свідчить про їхню відповідність найвищим стандартам якості води та екології узбережжя, а також дотримання всіх вимог безпеки відпочиваючих. Найбільша кількість пляжів, що отримали «Блакитний прапор», знаходиться на островах Крит, Родос, Корфу, півостровах Халкідікі та Пелопоннес.
Всі пляжі Греції муніципальні, належать державі та її народу і не можуть бути передані у приватну власність. Готелі можуть лише орендувати пляж у держави.
У Греції можна знайти пляжі на будь-який смак – довгі з білим піском та кришталево чистою водою, невеликі пляжі, оточені величезними скелями чи сосновими лісами.
Найпопулярнішими в Греції є пляжі:
– півострова Халкідікі. Завдяки розташуванню півострова море тут завжди спокійне, і навіть за вітряної погоди великих хвиль не буває;
– найбільшого острова Греції – Криту. Тутешні пляжі вражають своєю різноманітністю;
– пляжі Родосу. На острові відбувається злиття морів, Егейського та Середземного, тому погода майже завжди вітряна. Дуже широкий вибір розваг на воді;
– Пляжі Коса відрізняються один від одного в залежності від того, в якій частині острова вони розташовані. На північному сході завжди тепле море;
– пляжі Корфу складаються з безлічі бухт і дуже різноманітні. Підійдуть для любителів як спокійного, і активного відпочинку;
– пляжі Санторіні можуть порадувати туристів різноманітною гамою кольорів піску. Оскільки острів вулканічного походження, багато пляжів мають чорний пісок.

Підпишіться на нашу розсилку!

Залиште email і отримуйте найсвіжіші новини

Loading