Про Чехію

 

Че́хія (чеськ. Česko), офіційна назва — Че́ська Респу́бліка (чеськ. Česká republika, раніше відома як Богемія.

Столиця: Прага

Площа: 78 866 км²

Населення: 10,6 мільйонів жителів

Офіційна мова: Чеська

Валюта: Чеська крона (CZK)

Географія: Чеська Республіка розташована в центральній частині Європи. Її сусідами є Німеччина, Польща, Австрія та Словаччина. Територія країни об’єднує кілька історичних областей: Богемію, з обласним центром у Празі, Моравію, з центром у Брно, і Сілезію – в Остраві. Своєю чергою, ці області діляться на 14 регіонів, які називаються краями.

Чехія — країна височин і середньовисотних гір. На заході — Чеська височина, на південному заході — Шумава, на північному заході — Рудні гори (Крушне-Гори).

Клімат: Клімат помірний, перехідний від морського до континентального, з теплим літом і холодною, похмурою і вологою зимою. Влітку середня температура повітря +20 °C, взимку −5 °C.

Водні ресурси: Найважливіші річки: Лабе (Ельба) з притокою Влтава; Одра. Річки Чехії течуть у три моря: Північне, Балтійське і Чорне.

Економіка: Чехія — індустріально-аграрна країна, яка має обмежену паливно-енергетичну і мінерально-сировинну базу. Найзначніші запаси вугілля. Провідні галузі промисловості: паливно-енергетична, чорна металургія, машинобудівна, вугільна, хімічна, легка і харчова промисловість. Транспорт: залізничний, автомобільний, річковий, повітряний.

Релігія: Згідно з переписом проведеним у 2001 році, 59 % громадян Чехії не відносять себе до будь-якої релігії чи церкви. Найбільша кількість віруючих — католики (26,8 % населення), переважна більшість із яких є римо-католиками і близько 7 тис. — греко-католиками. Наступна за чисельністю група — протестанти (2,5 %)[16], які є вірними Чеськобратської церкви євангельської (1,15 %), Гуситської чехословацької церкви (0,97 %). Православна церква Чехії налічує близько 23 тис. вірних (близько 0,2 %).

Сезон: Чехія належить до тих країн, де немає бажаних туристичних сезонів. У кожному з сезонів є щось особливе. Зима – чудова пора року для відпочинку в Карлових Варах і на лижних курортах країни. Середня температура повітря взимку становить -2 °С. Найкомфортнішими місяцями для піших і велосипедних прогулянок вважаються вересень і травень, коли вже досить тепло, але ще не спекотно. Середня температура повітря в ці місяці +17-18°С. У літні місяці температура може сягати +30-33 °С.

Основні курорти:

У Чехії велика кількість історичних, культурних та технічних пам’яток, включно з 12 об’єктами, внесеними до списку культурної та природної спадщини ЮНЕСКО. Чеська економіка отримує доволі високі прибутки від туризму. У 2008 році частка прибутку від туризму становила близько 2,9 % від ВВП[24].

Розвиткові туризму в Чехії сприяє діяльність Національного туристичного управління CzechTourism та мережі його зарубіжних представництв у Європі та інших країнах світу.

У Чехії панує атмосфера витонченого середньовіччя. Тут кожне місто, будинок і замок розповідають свою історію. Щоб пізнати країну краще, потрібно побувати в різних її місцях – тільки так можна відчути все багатство і шарм Чеської Республіки.

Прага

Столиця Чехії, колиска чеської культури, що має тисячолітню історію, найбільше місто країни – Прага. Її архітектура чудова у своєму різноманітті: майже не зачеплена часом готика, аристократичне бароко, рококо і неокласицизм. 18 мостів надають місту особливого шарму. Серед них головна перлина – Карлів Міст через річку Влтаву, побудований у 14 столітті та прикрашений безліччю скульптур. Найвідоміша серед них – статуя Яна Непомуцького, до якої торкаються туристи і загадують заповітні бажання. По один бік Влтави розташувалися історичні квартали, Староміська вежа та Порохові ворота, а ще – площа, Тинський храм, відомий Астрономічний годинник і ратуша, піднявшись на яку відкривається чудова панорама середньовічної Праги. Неподалік від історичного центру розташована унікальна пам’ятка, створена вже у 20 столітті, – Танцюючий будинок.

По інший бік річки розташувався район Мала-Страна, споруди якого виконані, в основному, в стилі бароко. Завдяки цьому, вона завжди має ошатний вигляд і створює святковий настрій. До визначних пам’яток Мала-Страни належать Тосканський палац і Палац архієпископа на Градчанській площі, а також Празький Град, з усіма прилеглими до нього будівлями. Серед них – шедевр готичної архітектури, собор св. Віта, будівництво якого зайняло майже 600 років. Прага – казкове місто, з неймовірно красивими вулицями, будинками, з безліччю кафе і кондитерських, маленькими антикварними магазинами, ресторанами, де можна скуштувати гуляш, запечене свиняче коліно і випити відмінного місцевого пива.

Брно

Друге за величиною місто Чехії, важливий культурний центр країни – Брно. Місто знамените своєю сучасною архітектурою, до шедеврів якої відносяться: палац Кляйна, з металевими елементами декору; Театр Магена – перший електрифікований театр у Чехії та у світі; Вілла Тугендхат, що стала значною віхою в розвитку модернізму. Цікавими історичними пам’ятками є готичний собор святих Петра і Павла, Замок Шпільберк, Стара і Нова ратуші. Також у Брно є зоопарк, ботанічний сад, дискотеки, нічні кінозали та розважальні комплекси. На північ від міста розташований Моравський Крас – один із найбільших карстових масивів у Європі, на унікальні печери якого приїжджають подивитися туристи з усіх куточків земної кулі. Його протяжність понад 25 км, тут близько 1100 печер, з яких відкриті для відвідувань – лише 5.

Карлові Вари

Карлові Вари (колишній Карлсбад) – найвідоміший світовий курорт, розташований на річці Тепла в мальовничому куточку Західної Чехії. Вода в річці відповідає її назві, оскільки більшу частину року вона тепла, оскільки підігрівається гарячими джерелами. Місто засноване 600 років тому імператором Карлом IV. У Карлових Варах і околицях понад сто джерел мінеральної води. Найзнаменитіше серед них – Гейзер, розташований в однойменній колонаді. Крім водолікування, гостям курорту надається можливість пограти в гольф, теніс, зайнятися верховою їздою. І звісно, одним із найкращих варіантів дозвілля в Карлових Варах є піші прогулянки мальовничими маршрутами: до оглядової вишки Діани, вежі Гете або до Трьох Хрестів.

Пльзень

Ще одне прекрасне місто Чехії, центр пивоваріння – Пльзень. Його центральна площа є найбільшою в Західній Європі. Найважливіша пам’ятка міста – Музей пивоваріння, який розмістився на території пивоварного заводу. Біля музею розташований вхід у 19-ти кілометрове підземелля 15 століття, яке являє собою підземні ходи, об’єднані в єдину мережу. У різні періоди життя міста воно послужило йому добру службу: було і складами, і бомбосховищем. У Пльзені також варто побачити Кафедральний собор Св. Варфоломія і піднятися на його оглядовий майданчик; ратушу 16 століття, збудовану в стилі епохи Ренесансу на площі Республіки; Францисканський монастир і Велику синагогу. У місті безліч барів і кафе, де подають відмінне пиво, деякі сорти якого більше ніде не зустріти.

Ческі-Крумлов

На самому півдні Чехії розташоване мальовниче місто Ческі-Крумлов. Історичний центр міста внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сюди їдуть, щоб побачити знаменитий замок Крумлов – другий за величиною в країні після Празького Граду; готичний костел Св. Віта зі збереженими фресками 15 століття, а також музей-фотоательє Seidl, де зберігаються знімки, фототехніка та особисті речі фотографа початку 20 століття Йозефа Сайдела. У Ческі-Крумлові безліч барів і кафе, а на березі річки Влтави обладнані місця для пікніка. Взимку Крумлов схожий на декорації чарівної казки, замок вкритий снігом, місто пустельне і прекрасне.

Підпишіться на нашу розсилку!

Залиште email і отримуйте найсвіжіші новини

Loading